Winnaar bekend!

Winnaar bekend!

Winnaar bekend!

Rinze de Vries wint Stop plastic!

Rinze de Vries, student technische bestuurskunde aan de TU Delft, heeft uit handen van Dorian van Rijsselberghe de eerste prijs ontvangen voor zijn inzending voor de prijsvraag Stop Plastic.

Rinze de Vries winnaar prijsvraag Stop Plastic!

De prijsvraag gaat over de vraag hoe HHNK kan voorkomen dat kleiner plastic via het watersysteem in zee terecht komt. Vanaf mei 2016 zijn studenten van TU's en HBO's benaderd om mee te denken.

Onbedoeld werkt HHNK mee aan de vorming van de plastic soep. Tachtig procent van het plastic in de plastic soep is afkomstig van het land en komt via watersystemen - sloten, kanalen en rivieren - uiteindelijk in zee terecht. Zo ook bij HHNK als de gemalen overtollig water spuien. Om te voorkomen dat grof plastic in zee verdwijnt gebruikt HHNK roosters om dit plastic tegen te houden. Jaarlijks vangen we hier ongeveer 100 kuub grof plastic mee af. Naar schatting 50 tot 100 kuub kleiner plastic glipt door de spijlen van de roosters. Om hier iets aan te doen, heeft HHNK de prijsvraag uitgeschreven.

Om dit vraagstuk onder de aandacht van de studenten te brengen is windsurfer en olympisch goudwinnaar Dorian van Rijsselberghe gevraagd voor HHNK als 'schoon water-ambassadeur' op te treden. Via de wervingsfilm 'Dorian daagt je uit' zijn online ruim 100.000 studenten bereikt en gingen tientallen studenten de uitdaging aan. Op 6 december streden 7 finalisten om de eerste prijs. Het winnende voorstel van Rinze de Vries is gebaseerd op het creëren van een opwaartse waterstroom waarna het plastic wordt afgevangen door een scheprad. De kracht van zijn idee is dat het direct toepasbaar is. HHNK gaat samen met Rinze de Vries zijn oplossing verder uitwerken en in de praktijk brengen. Als blijkt dat het goed werkt, kan het breder worden toegepast.  

 

Uitdaging

Dorian en HHNK hebben alle knappe koppen uitgedaagd om mee te denken het plastic te stoppen dat via ons watersysteem in zee verdwijnt. Degene met het beste idee maakte kans op het terug winnen van zijn collegegeld én misschien wel een carrière in het water.