Let op de risico's zoals blauwalg en botulisme

Let op de risico's zoals blauwalg en botulisme

Let op de risico's zoals blauwalg en botulisme

We raden aan om alleen te zwemmen op plaatsen waar we de waterkwaliteit in de gaten houden. Zwemt u toch ergens anders? Let dan goed op en neem na afloop altijd een  douche! Botulisme en blauwalgen kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier.

 • Blauwalgen

  Blauwalgen

  Heeft het water een vreemde kleur of drijft er een stinkende laag algenbrij op het water, ga dan niet zwemmen. De kans is groot dat er blauwalgen groeien. Deze bacteriën kunnen gifstoffen afscheiden die mens en dier ziek kunnen maken. Vooral bij warm weer treedt er op veel plaatsen blauwalg op. Daar is weinig aan te doen. Wel kunnen we door te pompen algenbrij verplaatsen of verdunnen.

  Bekijk de video op het youtube kanaal Kennis voor Klimaat     Meer informatie op de website van zwemwater.nl

 • Botulisme

  Botulisme

  Drijven er dode dieren in het water? Dan is er mogelijk botulisme aanwezig. Ziekteverwekkers in de rottende kadavers vormen een gevaar voor mens en dier.
  Ga er dus niet zwemmen.

  Meer informatie

 • Zwemmersjeuk

  zwemmersjeuk

  Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larven die de huid binnendringen en daar afsterven. Deze larven zitten vaak in poelslakken en hechten zich normaal gesproken aan vogels. Ze leven in zoet water en zijn niet te zien. Zwemmersjeuk herkent u aan bultjes die erg jeuken. Meestal verdwijnt het vanzelf. Neem na het zwemmen altijd een douche en bij aanhoudende jeuk contact op met uw huisarts.

  Meer informatie over zwemmersjeuk en andere gezondsheidsrisico's op de website van zwemwater.nl